lauantai 19. tammikuuta 2019

Linkkivinkki: Positiivinen Kasvatus (sisältää aikuisille vinkkejä myös!)


Positiivinen kasvatus, mitä se on?


Löysin Tiia Trogenin upean Positiivisen kasvatuksen sivuston erään ammattilaisen jaettua meille sieltä ladattuja materiaaleja, ja ajattelin että tästä voisi olla tämänkin blogin lukijoille hyötyä.

Sivustolta löytyy paljon tietoa positiivisesta kasvatusmallista, ja lukemattomasti materiaalia tutustuttavaksi ja pohdittavaksi. Kaikki on hienosti ja selkeästi jäsennelty myös väsyneemmillä aivoilla luettavaksi. Mikäli lukeminen ja syventyminen tuntuu vaikealta, tai haluat mielummin kununnella asioita videoilta, tutustu ihmeessä Positiivisen kasvatuksen Youtube-kanavaan!

Näin Tiia itse kertoo: Ilo olla yhdessä! – on kehittämäni kasvatusmenetelmä, missä yhdistyy positiivisen psykologian, positiivisen pedagogiikan ja positiivisen vanhemmuuden opit yhdeksi kokonaisuudeksi. Sen pohjana ovat viimeisimmät tieteelliset tutkimukset yhdistettynä yli 20 vuoden kokemukseeni lasten kanssa. Tavoitteena lisätä lasten ja kasvattajien hyvinvointia, antaa vanhemmille ja muille kasvattajille välineitä sellaiseen kasvatukseen, joka vahvistaa aikuisten ja lasten vuorovaikutusta ja mahdollistaa kukoistuksen.


Lapsen itsesäätelykeinoja

Ladattavia/tulostettavia PDF-muotoisia materiaaleja löytyy materiaalipankista reilusti, kuten tämä vieressä oleva "Lapsen itsesäätelykeinot listattuna"
10 vanhempaa on jakanut omat keinonsa pysyä hallita tunteitaan 

pysyäkseen rauhallisina:

Nauroin vedet silmissä ja pidättelin itkua, kun luin tämän sivun blogista: 
Tämä on yksi mielestäni suurimmista asioista, joiden kanssa vanhemmat joka puolella taistelevat; miten pysyä itse rauhallisena? Ja kokevat riittämättömyyden tunnetta, kun eivät pysy. Nämä vinkit luettuasi varmaan alat miettiä, että on ihan ok ottaa ihan pöhköjäkin keinoja repertuaariin, jos niistä on apua. Oma suosikkini oli tämä: 
4. Urheiluselostus
Tuttu kaksospoikien isä nauraa ja selittää sitten oman ”salaisuutensa” hallita hermonsa. ”Olen aina pitänyt urheilusta ja mietin nuorena urheiluselostajan uraa, mutta elämä vei muihin töihin. Tästä taidosta tuli kuitenkin yllättäen hyödyllinen, kun hermot meinasi mennä varsinkin talvella kaksosten ulkopukemisessa. Aloin päässäni selostaa tapahtumia kuin peliä. Hän ottaa hanskan, menee kohti maalia (kättä), alku näyttää hankalalta, mutta sitten maali! Yleisö hurraa. Tässä on juhlan tuntua. Taaperoaikana tein selostusta myös ääneen ja se nauratti poikia niin paljon, että pukeminen meni senkin takia helpommin. Nyt, poikien ollessa jo koululaisia, olen kuullut kuinka he käyttävät samaa selostustekniikkaa hankalista asioista suoriutumiseen. Kai se on jonkinlainen sisäinen kannustaja. ”
Löytyikö tuolta sinulle käyttökelpoinen vinkki? 


ILMAINEN E-KIRJA LUONTEENVAHVUUKSISTA!


Erityisen vaikuttunut olin, kun sivuilla on ilmaiseksi ladattavissa e-kirja luonteenvahvuuksista; 143 sivuinen opus jossa on avattu erilaisia luonteenvahvuuksia ja kuinka ensinnäkin tunnistaa niitä, ja miten käyttää niitä voimavaroina. Samalla saat työkaluja kuinka auttaa esimerkiksi lapsia samoin tunnistamaan ja käyttämään vahvuuksiaan.
Kirjan lataaminen onnistuu ilman rekisteröintiä tai postituslistalle liittymistä, ja halutessasi voit tietenkin tulostaa sen itsellesi.


Askeleet kohti luonteenvahvuuksien arkikäyttöä
Jokaisella lapsella on vahvuuksia. Meidän aikuisten tehtävä on auttaa heitä löytämään omat vahvuutensa. Miten sen voi tehdä?
Ensimmäinen askel
Opettele vahvuussanasto ja ala käyttämään sitä puheessasi. Helpoin tapa on laajentaa omaa sanastoaan sisältämään myös vahvuussanat.

1. Havainnoi – Seuraa lapsen tekemisiä ja etsi tilanteita joissa hän osoittaa vahvuutta
2. Osoita ja nimeä – Kun lapsi osoittaa esimerkiksi rohkeutta, kehu ”Kun teit X, käytit rohkeudenvahvuuttasi!”
3. Neuvo – Kerro missä vahvuus on hyödyksi.

4. Anna myönteistä palautetta – Kehu vahvuuden käytöstä. 
(Ote Tiia Trogenin ladattavasta e-kirjasta; Pieni kirja luonteenvahvuuksista)

Tavataan myös somessa!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti