sunnuntai 27. tammikuuta 2019

Satuhieronta - läsnäolevan kosketuksen ja sadun taikahetkiä


Oletko sinä jo törmännyt käsitteeseen Satuhieronta?


Satuhieronta ei ole välttämättä uusi asia muuten, sillä moni muistaa lapsuudesta aikuisten silittäneen selkää tai hiuksia samalla, kun lukivat satuja.
Satuhieronta kuitenkin käsitteenä  on Sanna Tuovisen kehittämä metodi, jossa tarina kosketuskuvitetaan lapsen selkään käsin hieromalla ja piirtämällä erilaisia kuvioita.
Ainakin allekirjoittanella toisinaan iltasatuhetket vaikka tärkeitä ja ihania ovatkin, vähän puuduttelevat ja tämä tuo uutta ulottuvuutta yhteisiin satuhetkiin. Sanoisin myös, että vilkkaamman lapsen on helpompi keskittyä, kun samalla ns. tapahtuu muutakin. 

Tuntoaistiltaan herkkien lasten kanssa kannattaa yhdessä jutella etukäteen, mitä tapahtuu, kenties näyttää otteet ja ehkä vähän silitellä selkää ennen varsinaista satua - ennakointi auttaa! Jos ei suju, lukekaa satu ja kokeilkaa vaikka myöhemmin uudestaan. Kevyet, hivelevät liikkeet voivat olla hankalampia ottaa vastaan kuin tasaiset ja vähän voimakkaammat. Jokaisella on myös erilainen vastaanottokyky, toisilla se vaihtelee päivänkin mittaan. Väsyneenä joskus kosketus on vaikea.

Satuhieronnan tekijät ovat itse tiivistäneet käsitteen sivuilleen näin:
Satuhieronta on menetelmä, joka on kuin polku kiireestä rentoutumiseen ja stressistä läsnäoloon. Satuhieronta auttaa meitä laskeutumaan mielentasolta sydämentasolle. Tämä auttaa rakentamaan yhteyttä, kokemaan levollisuutta ja lämpöä.

Myönteisen kosketuksen ja voimaannuttavien satujen avulla pystymme vahvistamaan luottamussuhteita, ennaltaehkäisemään stressiperäisiä oireita, tukemaan lapsen itsetuntoa sekä tervettä kasvua ja kehitystä.

Käytännössä satuhieronta on tarinoiden, satujen ja lorujen yhdistämistä myönteiseen kosketukseen. Satuhieronta on menetelmänä hyvin lapsilähtöinen, luova ja helposti arkeen sovellettavaa. Satuhieronnan kautta niin lapset ja aikuiset ovat saaneet monin tavoin hyvinvointia arkeen.

Ollaan siis tässäkin läsnäolevan tietoisuuden lähteillä, mindfulnessin juurilla. Tarkoitus on tuottaa lapselle positiivisia ja rauhoittavia tuntemuksia sadun varjolla. Jokaisessa tarinassa on myös vähän syvempi ajatus tai symbolinen viesti sisällössä.
Satuhieronta auttaa lasta rentoutumaan ja tukee myönteistä oman kropan hahmottamisen oppimista.

Kuulin tästä jo vuosia sitten, ja meidän lapsuudenperheessä olikin tapana kosketella hellästi hieromalla tai piirtämällä selkään. Satuhieronta-kirja saapui meille jokin aika sitten, ja jo ensimmäisistä kerroista lähtien Satuhieronta-hetki on odotetuimpia hetkiä arjessamme!
Miltä tuntuvat linnut ja perhoset selässä? Miten puu muotoutuu, tai aurinko?
Sen voi melkein nähdä maatessaan silmät kiinni.

Minkäikäisille lapsille voi aloittaa Satuhieronta-hetket?


Satuhieronta sopii kaikenikäisille lapsille, ihan pienimmille on kohdistettu teos Satuhierontaa vauvoille . Vauvat rakastavat ja tarvitsevat kosketusta, ja se auttaa heitä oppimaan hahmottamaan omaa kroppaansa paremmin.
Pientä lasta kuunnellen voi pikkuhiljaa opettaa ja opetella Satuhieronta-kirjan satujen kanssa. 
Hieronnan voi myös aloittaa, vaikka lapsi olisi jo koululainen. Kaikki kaipaavat rakastavaa rentouttavaa kosketusta, tämän voi toteuttaa myös niin, että lapsi kuvittaa sadun vanhemman selkään. Jokainen voi siis tuottaa toiselleen ihanan hetken.
 Satuhieronta tuo viestiä, että pienin teoin voimme tehdä arjesta helpompaa, vahvistaa luottamussuhteita ja tukea lapsen kehittymistä itseään ja toisia arvostavaksi ihmiseksi. 
Lainaus Satuhieronta.fi:stä


Satuhieronta-kirja - enemmän kuin satukirja!

Vuonna 2014 julkaistu Satuhieronta-kirja on perusopas metodiin. Alussa on hyvä johdanto aiheeseen, ja kirjassa on yhteensä 27 Satuhieronta-satua. Alussa käydään tarkasti läpi, mitä kannattaa huomioida ennen hierontahetken aloitusta, näistä oma suosikkini on luvan kysyminen hierottavalta - erittäin hieno huomio jokaisen oikeudesta päättää, kosketaanko kehoon vai ei! Tämä on hyvä tapa opettaa lapselle tämän omaa ja samalla myös muiden itsemääräämisoikeutta.

Osa saduista on päivähoitokäyttöön suunniteltuja ja suunnattuja, isoon ryhmään sopiviksi tehtyjä, mutta tietenkin niitäkin voi kotona käyttää.
Saduissa on vieressä ohjeita ja vinkkejä kosketuskuvituksen toteuttamiseen.
Kirjassa on paljon myös avattu ajatuksia satujen takaa, ja annetaan ajattelemisen aihetta kosketuksen merkityksestä.

Kirjan hinta verkkokaupassa on tällä hetkellä 29 euroa, itse pidän tätä yhtenä parhaimmista ostoksistani. Tätä juttua ei siis ole kirjoitettu yhteistyön tuloksena ;-)

Vinkki: Jos haluat tutustua konseptiin ennen ostopäätöstä, liity Satuhieronnan sivuilla postituslistale, ja saat liittymislahjana Taikapuu-nimisen satuhieronnan sähköpostiisi.


Rauhota mut-verkkokurssi syvempään opiskeluun:

Rauhota mut-verkkokurssi on Satuhieronta-tiimin 
eli Sanna Tuovisen, Kati Penttisen ja Topi Laitisen rakentama verkkokurssi, 
jossa syvennytään neljän osan myötä rauhoittumisen ja rauhoittumaan auttamisen saloihin. 
Sisältöä on paljon: on videoita, tekstiä, johdantoa, harjoituksia. 

Verkkokurssi lupaa auttaa muun muassa

- Aikuisia itseään rauhoittumaan ja olemaan paremmin läsnä
- Lapsia nukahtamaan nopeammin
- Tunnistamaan ja vähentämään stressiä
- Ymmärtämään levotonta lasta. 
- Positiivisen minäkuvan muodostumiseen lapselle
- Perusturvallisuuden rakentumiseen. 
- Ja moneen muuhun, lue lisää kurssisivuilta!

Verkkokurssin kaikki neljä osaa tulevat päivän välein sähköpostiisi.
Kurssin hinta on 97 euroa (tälle investoinnille luvataan 100% tyytyväisyystakuu)
Materiaalit jäävät käyttöösi pysyvästi.

Minä olen tällä hetkellä tuota kurssia läpikäymässä, 
ja pian pääset lukemaan arviotani ja kokemuksiani kurssista. Haluatko Satuhieronta-ammattilaiseksi?

Sekin on mahdollista! Konsepti on laajentunut niin, että tarjolla on ohjaajakoulutusta,
josta etenkin kasvatuksen ammattilaiset saavat työkaluja käyttöönsä.  Minkälaisia kokemuksia sinulla on Satuhieronnasta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti